PENGUMUMAN:

INGIN MENYERTAI IPS?
Sila hubungi Ketua Dua (0168351013), Puan Jaliha Jaman (0198116672) atau Setiausaha Satu (Mohd Nurazwan 0198695012)

***
24 Mac 2015
- ulangtahun IPS ke-25. Apakah sumbangan anda kepadanya sehingga ke usinya kini? Mari fikirkan untuk 25 tahun akan datang?


***
Ikatan Penulis Sabah telah diperakukan sebagai penerbit buku daripada Perpustakaan Negara Malaysia. Para penulis di Sabah khasnya ahli-ahli IPS yang berhasrat menerbitkan buku boleh mengemukakan nombor ISBN buku berkaitan kepada urus setia IPS. Bagi ahli tiada sebarang bayaran dikenakan. Maklumat lanjut berhubung dengan perkara ini boleh menghubung kami (016 8120664) - Ketua Satu

***
SALAM WASATIYYAH!

SALAM ULANGTAHUN KE-25 IPS

SALAM JUBLI PERAK!01 Januari 2010

Catatan Tahun Berganti Tahun di Likas

oleh Abd. Naddin Haji Shaiddin
Ketua Dua IPS

Lembar tahun 2009 telah pun tertanggal. Kini gerimis membasahi halaman awal tahun baru 2010. Tetapi semakin dewasakah kita dalam menafsir usia yang semakin meningkat tetapi berkurang? Meningkat angkanya tetapi makin berkurang jumlahnya.

Rasanya masih banyak yang tertangguh dan tertunda.Tapi jikalau saya dapat menyempurnakan "sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanya kerana Allah, Tuhan sekalian Alam" seperti yang diikrarkan lima kali sehari itu, itu akan memadai dalam menggapai harapan tahun ini.

Pada penghujung tahun,diambang 2010, kami membuat sedikit kelainan dalam menyambut pergantian tahun yang biasanya disambut dengan gegap gempita. Tiada bunga api, yang nyalanya meskipun cantik tetapi sifatnya sementara,dan tidak mampu menerangi jiwa kami. Kali ini, kami mengajak orang untuk merenung ke dalam diri masing-masing. Tetapi bukan dengan khutbah melainkan mengajak mereka berpuisi.

Puisi pastilah boleh mengubat jiwa kita. Kerana itu,majlis yang diadakan di Dewan Serbaguna Likas itu amat bermakna. Ikatan Penulis Sabah (IPS) yang merayakan ulang tahunnya yang ke-20 tahun ini telah membina kerjasama dengan pelbagai pihak bagi memperkasa budaya, bahasa dan sastera dalam usaha pembinaan negara bangsa.
Imbang Penuh
Kali ini, UMNO Sepanggar yang dipimpin saudara Jumat Haji Idris telah menjayakan majlis pengucapan puisi cinta negara diambang 2010. Majlis yang dianjurkan oleh Biro Kebudayaan,Kesenian dan Warisan UMNO Sepanggar yang diketuai saudara Jamrin Haji Wahid dan Biro Politik Wanita UMNO dengan kerjasama IPS dianggap berjaya memulakan sesuatu yang baru bagi kalangan generasi muda.

Ahli Dewan Undangan Negeri Karambunai, Datuk Hajah Jainab Datuk Seri Panglima Haji Ahmad Ayid turut menyampaikan puisi yang menarik. Ketua Satu IPS, Sukor Haji Usin juga tampil membacakan puisi. Antara pembaca puisi yang sudah lama tidak muncul di pentas tapi kali ini membaca puisi ialah Jati Ejan, Datu Masdan Nurasin, Sharif Asmawan Sharif Doki, Laliman Haji Ahmad. Suara muda diwakili oleh Zhamriee Gulam Rasul, Ampuan Awang. Namun puisi yang dibaca oleh Mohammad DSP Ahmad Ayid mengenang jasa Tun Mustapha amat menyentuh.

Bagaimanapun, puisi yang dibacakan oleh Ketua Bahagian Jumat Idris bertajuk Aku Bimbang Aku Khuatir karya Prof.Dr.Wan Moh Nor Wan Daud meninggalkan kesan kepada para hadirin kerana ia mampu mengajak hadirin untuk merenung nasib bangsa. Jumat memang sangat sesuai untuk membawakan puisi itu.

Lagu puisi Kumpulan Heritage yang membawakan dua lagu puisi dan sajak juga turut memeriahkan acara. Acara tarian Pakiring dari Rukun Tetangga Kampung Tebobon di bawah pimpinan Ideris Majani, Kumpulan Igal-Igal dari Kampung Cenderamata Dua di bawah pimpinan Haji Hashim dan Kumpulan Penari Manuk-manuk Limbukun dari Kampung Gusung dibawah pimpinan puan Normah memberikan persembahan terbaik mereka. Tidak kurang menariknya ialah Persembahan Koir Satu Malaysia Biro Kebudayaan UMNO Sepanggar, dan nyanyian lagu patriotik oleh Palimbang Brunei, Awang Khamis dan ramai lagi. kehadiran Timbalan Ketua Bahagian, Yakub Khan, Setiauasaha Bahagian, Razali Haji Razi, Mentoh Aru, Ustaz Ramli Ungking, Saidon Haji Kadis, Ketua Kampung Likas, Abd Mumin Rasam, Awang Lamin, Awang Bebing dan kenamaan lain amatlah bererti. Kehadiran penulis seperti Mat Congo, Jasni Yakub. Majlis pengucapan puisi itu cinta negara itu, yang diadakan bagi menyambut 2010, mudah-mudahan mampu menumbuhkan minat generasi baru, mengukuhkan jati diri mereka dan mengisian nilai nilaikesedaran akan kebenaran, keindahan, keharmonian, persaudaraan, kekitaan dalam jiwa mereka.

Ehsan Abd. Naddin Haji Shaiddin

Tiada ulasan: