PENGUMUMAN:

INGIN MENYERTAI IPS?
Sila hubungi Ketua Dua (0168351013), Puan Jaliha Jaman (0198116672) atau Setiausaha Satu (Mohd Nurazwan 0198695012)

***
24 Mac 2015
- ulangtahun IPS ke-25. Apakah sumbangan anda kepadanya sehingga ke usinya kini? Mari fikirkan untuk 25 tahun akan datang?


***
Ikatan Penulis Sabah telah diperakukan sebagai penerbit buku daripada Perpustakaan Negara Malaysia. Para penulis di Sabah khasnya ahli-ahli IPS yang berhasrat menerbitkan buku boleh mengemukakan nombor ISBN buku berkaitan kepada urus setia IPS. Bagi ahli tiada sebarang bayaran dikenakan. Maklumat lanjut berhubung dengan perkara ini boleh menghubung kami (016 8120664) - Ketua Satu

***
SALAM WASATIYYAH!

SALAM ULANGTAHUN KE-25 IPS

SALAM JUBLI PERAK!13 Oktober 2013

Catatan perjalanan Kunjungan Ikatan Penulis Sabah ke Asterawani Brunei DarussalamSEPERTI yang telah dirancangkan, bermula pada 26 September 2013 bersamaan hari Sabtu, Ikatan Penulis Sabah (IPS) mengadakan program kunjungan Muhibbah  ke Negara Brunei Darussalam. Antara objektif  kunjungan ini adalah untuk mengukuhkan jalinan muhibah antara IPS dan Asterawani. Di samping itu, ia juga bertujuan untuk meneroka kerjasama jangka panjang dalam kesusasteraan dan kesenian serumpun. Rombongan  bertolak ke Brunei dengan menaiki sebuah van. Seramai 12 orang ahli menyertai kunjungan tersebut. Antaranya ialah saya, Ketua Satu, Hasyuda Abadi, Ketua Dua, Abd. Naddin Shaiddin, Ahli Kehormat IPS Laliman Ahmad dan isteri, Jaliha Jaman dan suami,  Mabulmaddin Shaiddin, Sofiah Talib,  Rufiah Nurullah, Elni Maryani Mahmud, dan Laila Elok.  Jadual pertama rombongan ialah menghadiri majlis Makan Malam di rumah DP Haji Kassim Bin Haji Johan dan Datin Hajah Rosmah Binti Haji Sulaiman selaku Penasihat Majlis Perundingan Kg Sengkurong di Kg Pasai 1, Kampung Sengkurong.

Memandangkan saya dan Ain Sofiya masih bertugas, kami memutuskan untuk menyusul rombongan dengan menaiki kapal terbang pada sebelah malamnya. Saya bertolak dari Sandakan pada jam 4.35 petang. Memandangkan penerbangan saya singgah sebentar di Lapangan terbang Kudat maka saya tiba di Lapangan terbang Kota-Kinabalu kira-kira jam 6.05 petang.

Jam 9.30 malam, kami bertolak dari Lapangan Terbang Kota-Kinabalu ke Miri. Sekali lagi, penerbangan kami singgah di Lapangan terbang, Labuan. Betapa hati begitu menggamit untuk singgah di Pulau Labuan. Namun sayang seribu kali sayang, hajat di hati tidak kesampaian.

Lebih kurang pukul 10.30 malam, kami selamat tiba di Lapangan Terbang Miri. Memandangkan pintu masuk ke Brunei telah ditutup, maka saya dan Ain sofiya mengambil keputusan untuk bermalam di Hotel Palace In, Miri.

27 September 2013, rombongan Ikatan Penulis Sabah mengadakan kunjungan ke Lamin Warisan Bendahari Haji Ghafar Bin Haji Sidi, di Tanjung Maya, Tutong dan ke Lamin Sastera K. Manis, Tanjung Maya Tutong, di mana Lamin sastera ini adalah milik Haji Moksin Bin Kadir. Dalam kunjungan tersebut, Tuan Haji Yahya Bendahari Haji Ghafar bertindak sebagai orang penting untuk membawa rombongan. Sekali lagi, saya dan Ain Sofiya tidak dapat menyertai kunjungan ke Lamin Warisan.

Tepat jam 10.35 pagi, kami bertolak dari Miri ke Brunei. Sepanjang perjalanan, saya cuba membayangkan lagi detik-detik manis yang bakal tercipta ketika berada di Brunei nanti.

Lebih kurang pukul 12.30 tengahari, kami pun selamat tiba di Lamin Sastera K. Manis. Saya hanya berkesempatan menyaksikan seorang penyair Brunei menyampaikan syair. Saya begitu teruja menghayati syair yang disampaikan. Saya begitu terharu dengan sambutan yang diberikan di mana rombongan dihidangkan dengan beraneka hidangan yang amat lazat.

Jam 4.00 petang rombongan menghadiri Jamuan Minum Petang di rumah Cikgu Pengiran Haji Mahmud Bin Pengiran Haji Damit, selaku Jawatankuasa Tadbir Asterawani di Kampung Manggis Dua Jalan Muara, Brunei Darussalam. Kedatangan IPS agak terlewat kerana tidak menjumpai jalan untuk menuju ke rumah berkenaan. Sekali lagi, IPS begitu teruja dengan layanan yang diberikan oleh Pengiran. Kelihatan ahli keluarga dan ahli Asterawani yang lain turut menyambut kedatangan rombongan. Melalui perbualan saya dengan anak perempuan kedua Pengiran Haji Mahmud, saya  begitu tertarik dengan kisah perjuangan Pengiran Haji Mahmud dalam dunia pendidikan dan sastera. Maka, tidak hairanlah jika kesemua anak-anak beliau menjadi orang yang berjaya. Sebelum berpisah, rombongan merakamkan foto kenangan dan sebagai tanda ingatan, IPS diberikan cenderahati iaitu foto kenangan perkahwinan dengan isterinya serta sebuah buku antologi puisi beliau berjudul ’70 Wajah’.

Pada sebelah malamnya pula, rombongan dibawa ke acara persembahan di Pentas Perayaan Hari Keputeraan Sultan Dan Yang diPertuan Negara Brunei Darussalam yang ke-67 di Dermaga Diraja. Dalam pada itu, beberapa peserta rombongan telah menyampaikan puisi di atas pentas.

Pada 28 September 2013, bersamaan hari Sabtu, tepat jam 7 pagi, rombongan bergerak dari rumah penginapan ke Rangkaian Televisyen dan Radio Brunei, Darussalam. Sementara menunggu masa untuk berjumpa dengan pegawai penyiaran, rombongan sempat bersarapan pagi di kafe RTB.

Melalui penerangan yang diberikan oleh pegawainya, IPS difahamkan bahawa stesen RTB telah dirasmikan oleh Al Marhum Sultan Haji Omar Bin Ali Saiffudin pada 2 hb Mei 1957 di mana RTB mengamalkan konsep ‘Melayu Beraja’ dan semua rangkaian perhubungan adalah antara RTB dan rakyat.

Pada jam 1.30 petang, rombongan bertolak ke Dewan Bahasa dan Pustaka Brunei. Kemudian pada jam 2.30 petang, Majlis Dialog Sastera di antara Dewan Bahasa dan Pustaka, Asterawani dan Ikatan Penulis Sabah berlangsung. Majlis diselajurkan dengan pelancaran Antlologi Puisi IPS dan Asterawani yang bertajuk ‘Menjilbab Cinta’. Pastinya, saya merasa gembira kerana saya dan Tuan Haji Mohd Firdaus OKK Haji Nordin telah berjaya menyelenggarakan buku tersebut.

Dalam dialog IPS bersama Asterawani dan DBP Brunei, disentuh mengenai penerbitan buku sastera. Menurut maklumat daripada Ketua Satu,  DBP Brunei Darussalam pernah menerbitkan dua buah buku antologi cerpen dan puisi melibatkan para pengarang Brunei, Sabah, Sarawak dan Labuan. Pada tahun 1989 melalui antologi cerpen 'Rantau Utara' yang diusahakan agensi berkenaan dan pada tahun 1994 diusahakan pula sebuah antologi puisi berjudul 'Nafas Utara Borneo'. Beliau berharap agar sinergi persuratan ini dapat diteruskan melalui penerbitan DBP Negara Brunei Darussalam.

Kemudian, pada jam 8 malam, rombongan menghadiri majlis Makan Malam sumbangan Yang Berhormat Pehin Jawatan Luar Pekerma Raja Dato Seri Utama Dr. Ustaz Haji Mohd. Zain bin Hj. Serudin (SHUKRI ZAIN) di Simpang 168, Kg.Lamba. Kedatangan IPS disambut dengan senyuman manis oleh Pehin dan isterinya. Pastinya saya begitu teruja kerana ini adalah kali kedua saya berkunjung ke kediaman YB Pehin selepas Dialog Teluk pada tahun lepas.

Saya dapat melihat betapa seriusnya seorang penyair mengutuk negara-negara barat terhadap segala perang di Asia Barat. Beliau banyak meluahkannya di dalam buku puisinya. Rombongan turut disajikan hidangan yang enak iaitu makanan kegemaran saya, sup tulang, nasi minyak dan semestinya buah-buahan kesukaan saya iaitu anggur dan tembikai susu. Di samping itu, majlis santai baca puisi, menambang syair, gurindam dan mengikuti sembang ucapan-ucapan bersejarah YB Pehin sebagai pelajar Brunei pertama di Singapura dan Al-Azhar. Sedikit sebanyak, kami mengetahui sejarah beliau.

Ahad, 29 September, 2013. Hari terakhir rombongan kami berada di Negara ini. Tepat jam 7 pagi, rombongan berkesempatan menghadiri Majlis Bersama Rakyat sempena Sambutan Hari Keputeraan Kebawah DYMM Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan NBD Ke-67 Tahun.  Rombongan ditempatkan di gerai bernombor 55 bersama Majlis Belia Brunei. Sesungguhnya, saya sendiri tidak pernah bermimpi untuk menghadiri majlis besar seumpama itu. Rombongan merasa gembira kerana mendapat jemputan makan tengah hari di Lapau (tempat Majlis Mesyuarat Negara yang lama) atas usaha Majlis Belia Brunei. Pastinya, IPS  juga tidak akan melupakan detik-detik manis kerana dapat bersalaman dengan Sultan Brunei dan anakanda-anakanda Sultan. IPS turut menyumbangkan cenderahati kenangan kepada DYMM Sultan. Di kesempatan itu juga, saya berjaya mendapatkan tanda tangan daripada DYMM Sultan. Ternyata, sultan amat peramah dan tidak lokek untuk senyum dan menurunkan tanda tangannya.

Setelah acara selesai, rombongan pun bertolak balik ke Sabah. Manakala, saya dan Ain meneruskan perjalanan dengan menaiki kapal terbang. Sesungguhnya, inilah perjalanan seorang insan seni. Berkat kekuatan dan izin-Nya, akhirnya rombongan IPS dapat mencipta beberapa kenangan yang pastinya menjadi sejarah dalam dunia sastera khasnya Ikatan Penulis Sabah dan Asterawani. Untuk itu, saya selaku Ketua Penerangan Ikatan Penulis Sabah ingin mengucapkan sekalung budi kepada Setiausaha Asterawani, Tuan Haji Mohd Firdaus OKK Haji Nordin yang telah banyak membantu, mengatur dan memudahkan program dan perjalanan rombongan IPS. Sesungguhnya, matlamat IPS telah tercapai. Pastinya, kejayaan ini adalah milik kita. Di mana ada budi, di situ anda dihargai. Biarlah kita sama-sama mengenang apa yang telah tertulis oleh-Nya. Amin.

Tiada ulasan: